Konflik Ukraine jadikan peniaga senjata Czech kaya

(SeaPRwire) –   Syarikat senjata Czech CSG telah melihat keuntungan meletup, dengan syarikat mendapat manfaat daripada pemulihan kereta kebal lama untuk dijual ke Ukraine

Pemilik dan pengerusi Kumpulan Czechoslovakia (CSG), Michal Strnad, kini menjadi bilionair, memetik keuntungan daripada konflik Rusia-Ukraine, Bloomberg melaporkan pada Isnin.

Syarikat itu menyaksikan pendapatannya melonjak di tengah konflik, dengan keuntungan meningkat hampir dua kali ganda pada 2022 kepada sekitar $1 bilion dan hampir menggandakan lagi tahun lepas, mencapai $1.9 bilion. Salah satu bahagian konglomerat itu, Excalibur Army, telah sangat menyumbang kepada keuntungan, mengeluarkan peluru serta membina senjata baru dan memulihan senjata warisan Soviet.

Di tengah konflik, syarikat itu telah membekalkan sekitar 100 kereta kebal utama T-72 yang diperbaharui ke Kiev. Pengeluaran peluru CSG berlipat ganda lebih sepuluh kali sejak ketegangan awal 2022 dalam permusuhan lama antara Moscow dan Kiev, dengan tenaganya hampir menggandakan kepada 10,000 di seluruh tapak pembuatan di lapan negara, Bloomberg menyatakan.

Pembuat senjata itu memandang ke hadapan untuk mendapat manfaat daripada konflik Rusia-Ukraine selama bertahun-tahun akan datang dan kelihatan sangat terbuka tentang itu. Permintaan tertinggi yang diperhatikan sejak akhir Perang Dingin untuk senjata di Eropah akan kekal, Strnad percaya.

“Sekalipun peperangan berakhir esok, ia akan mengambil tahun untuk mengisi semula stok kosong, tidak kira dorongan untuk meningkatkan perbelanjaan pertahanan dan meningkatkan pengeluaran,” kata Strnad, seperti yang dikutip oleh Bloomberg. “Saya yakin akan ada permintaan yang kuat untuk masa yang lama akan datang.”

Syarikat itu asalnya ditubuhkan oleh bapa Strnad, Jaroslav, pada 1995, yang asalnya cuba memperoleh peralatan tentera tidak digunakan daripada bekas negara Pakatan Warsaw – negara baru diterima NATO – untuk menyapu dan menjual untung. Walau bagaimanapun, keuntungan sebenar ternyata dalam perdagangan senjata seperti itu, dengan syarikat dengan segera mendapati permintaan tinggi untuk suku cadang serta untuk barang tentera warisan zaman Soviet yang diperbaharui.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.