Kim Jong-un peribadi menguji ‘penggerak nuklear’ Korea Utara (GAMBAR)

(SeaPRwire) –   Pyongyang telah mengadakan latihan gabungan skala besar “serangan nuklear balasan”

Pyongyang telah menjalankan latihan yang direka untuk menguji sistem koordinasi pasukan nuklear dalam senario serangan balasan, Agensi Berita Pusat Korea (KCNA) melaporkan pada Selasa. Pemimpin Korea Utara Kim Jong-un secara peribadi menyaksikan beberapa pelancar roket berganda super besar menembakkan salvo peluru berpandu ke arah pulau di Laut Jepun.

Latihan itu diadakan pada Isnin dan datang hanya beberapa hari selepas Republik Demokratik Rakyat Korea (DPRK) menguji “kepala peledak super besar” baru peluru berpandu krus dan jenis baru peluru berpandu anti-pesawat, di tengah latihan udara bersama berterusan tentera udara AS dan Korea Selatan di semenanjung itu.

Tujuan utama latihan itu adalah untuk menguji buat pertama kalinya sistem “kunci nuklear” negara itu untuk arahan dan kawalan, serta memperkukuh “kapasiti serangan balasan segera pasukan nuklear negara”, menurut KCNA. Unit tentera yang terlibat dalam latihan itu menambah baik prosedur dan urutan operasi dalam senario hipotetikal apabila amaran krisis nuklear tertinggi negara itu dikeluarkan bertindak balas kepada serangan.


© Korean Central News Agency (KCNA)

Salvo peluru berpandu dengan kepala peledak nuklear tiruan itu “tepat” mengenai sasaran pulau kira-kira 352 kilometer jauhnya, menurut KCNA, dengan menambah bahawa pemimpin Korea Utara Kim Jong-un menyatakan “kepuasan yang besar” dengan keputusan latihan itu.


© Korean Central News Agency (KCNA)

AS, Korea Selatan dan Jepun semua mengutuk pelancaran itu sebagai ancaman kepada keamanan dan keselamatan serantau dan antarabangsa. Isu itu akan “menjadi agenda” apabila Setiausaha Negara AS Antony Blinken melakukan perjalanan ke Beijing minggu ini, jurucakap Jabatan Negara Matthew Miller memberitahu media pada Isnin.

Pyongyang pula menamakan latihan itu isyarat amaran “jelas” kepada “musuh-musuhnya”, menuduh mereka mengendalikan operasi “berkonfrontasi tentera”. Latihan udara bersama tentera udara AS dan Korea Selatan, yang dijadualkan berjalan sehingga 26 April, telah menjalankan purata seratus penerbangan sehari sambil tidak cuba menyembunyikan sifatnya yang “sangat provokatif dan agresif”, KCNA mendakwa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.