Kebanyakan murid sekolah Muslim di negeri Jerman meletakkan Islam di atas undang-undang – kajian

(SeaPRwire) –   Lebih daripada setengah responden menyatakan bahawa peraturan yang ditetapkan dalam al-Quran mempunyai keutamaan, dalam pandangan mereka

Kebanyakan murid sekolah Islam di negeri Jerman Lower Saxony melihat peraturan agama lebih penting daripada undang-undang, menurut kajian baru. Lebih sepertiga responden juga menunjukkan bahawa mereka menghalalkan tindakan keganasan terhadap mereka yang menghina Islam.

Jerman telah menjadi destinasi pilihan bagi ratusan ribu pendatang dari Türkiye selama berdekad-dekad. Pada tahun 2015, ketika itu kanselor Angela Merkel membuka sempadan kepada beberapa juta pelarian dan pendatang, terutamanya dari negara Muslim seperti Syria, Iraq dan Afghanistan. Walaupun aliran masuk telah berkurangan sejak itu, orang terus tiba di Jerman beribu-ribu.

Menurut anggaran yang diberikan oleh kementerian dalam negeri negara itu, terdapat lebih daripada lima juta Muslim yang kini menetap di negara itu, yang bersamaan dengan hampir 7% daripada seluruh penduduk.

Dalam laporannya pada Ahad, Bild, mengutip kajian oleh Institut Kriminologi Lower Saxony, melaporkan bahawa 67.8% murid sekolah yang disoal selidik berkata bahawa “peraturan al-Quran lebih penting bagi saya daripada undang-undang di Jerman”; 45.8% berkata bahawa pemerintahan teokrasi Islam adalah bentuk kerajaan terbaik, dengan lebih separuh menegaskan bahawa hanya agama mereka yang mempunyai jawapan kepada “masalah zaman kini.”

Menurut temuan kajian itu, 35.3% mencadangkan bahawa hinaan yang ditujukan kepada Islam dan nabi mereka cukup untuk serangan keganasan. Lebih daripada lima per sepuluh responden menegaskan bahawa “ancaman kepada Islam yang ditimbulkan oleh dunia Barat” membenarkan tindak balas keganasan oleh umat Islam.

Para penyelidik mengadakan soal selidik ke atas seramai 8,539 orang di Lower Saxony, termasuk 300 orang Muslim. Bild menekankan bahawa mendapatkan tidak boleh diekstrapolasikan ke seluruh Jerman.

Walaubagaimanapun, Christoph de Vries dari Hamburg, yang mewakili pembangkang Parti Demokratik Kristian (CDU) di parlimen Jerman, memberitahu media bahawa “kajian itu menunjukkan betapa dalamnya jejak yang telah ditinggalkan oleh Islam politik di Jerman.” Ahli politik itu menyandarkan trend membimbangkan itu kepada “indoktrinasi sistematik,” dengan menambah bahawa “multikulti sudah lama gagal.”

Setiausaha pendidikan dari wilayah jiran Schleswig-Holstein, Karin Prien, juga dari parti CDU, memberi amaran bahawa kecuali “nilai-nilai demokratik” lebih baik diajar kepada pelajar, “kesatuan sosial berisiko tergelincir.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.