Kadar kesuburan negara EU mencapai paras terendah

(SeaPRwire) –   Wanita di Sweden kini melahirkan 1.45 kanak-kanak purata sepanjang hayat mereka

Kadar kesuburan keseluruhan Sweden – bilangan purata kanak-kanak yang dilahirkan oleh seorang wanita sepanjang hayatnya – merosot ke tahap terendah rekod pada tahun 2023, dan dijangka akan merosot lebih jauh tahun ini, Sveriges Television (SVT) melaporkan pada Jumaat, dengan mengutip Statistik Sweden.

Menurut laporan itu, kadar itu adalah 1.45 kanak-kanak setiap wanita tahun lalu, terendah sejak rekod bermula pada 1749. Bilangan kelahiran pada tahun 2023 adalah yang terkecil sejak 2003, apabila jumlah penduduk keseluruhan hampir 1.6 juta lebih sedikit daripada 10.5 juta sekarang.

“Terdapat trend penurunan sejak 2010. Kami melihat ia berlaku di seluruh negara dan kedua-dua di kalangan wanita yang dilahirkan di Sweden dan yang berhijrah dari luar negara,” kata Guadalupe Andersson, seorang penganalisis di Statistik Sweden, kepada penyiar itu.

Data Januari 2024 menunjukkan bahawa trend penurunan itu terus berterusan. Hanya 7,900 kanak-kanak dilahirkan di seluruh negara pada bulan pertama tahun itu, 350 kurang daripada Januari 2023.

“Kami kelihatan dalam perjalanan ke tahap terendah yang baru… Sebabnya tidak jelas,” kata penganalisis itu.

Beberapa wanita yang ditemubual oleh SVT berkata mereka ragu-ragu untuk menjadi ibu bapa. Kebanyakan menyebut perubahan iklim dan ancaman konflik di seluruh dunia sebagai punca keraguan mereka.

Saluran TV itu menyatakan bahawa akibat kadar kelahiran yang rendah kini dirasai di seluruh negara. Beberapa taska baru-baru ini mengumumkan mereka tidak akan dibuka semula musim gugur depan, dan terpaksa memecat kakitangan. Juga, dalam jangka masa panjang, kurang orang yang berupaya akan dapat menyokong populasi warga tua Sweden yang semakin meningkat, amaran penganalisis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.