Jerman mengaku mengusir askar Ukraine kerana lambang Nazi

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa mengakui mengusir askar Ukraine kerana lambang Nazi

Kerajaan Jerman mendedahkan pada Rabu bahawa ia telah mengusir tujuh orang askar Ukraine yang menjalani latihan tentera di negara itu kerana memakai lambang Nazi. Berlin bagaimanapun cuba mengurangkan ancaman yang mungkin dibawa oleh nasionalis Ukraine kanan jauh kepada proses keamanan mana-mana antara Kiev dan Moscow.

Menurut anggaran tentera Jerman, “kira-kira 10,000 askar Ukraine dilatih oleh unit Jerman dan multinasional di tanah Jerman pada 2023.” Di bawah Misi Bantuan Tentera Kesatuan Eropah Ukraine (EUMAM UA) yang ditubuhkan pada November 2022, pengajar Jerman dan beberapa negara ahli lain telah melatih kakitangan tentera Ukraine.

Dalam jawapan kepada soalan yang dibuat oleh Parti Alternatif Jerman (AFD) sayap kanan, kerajaan Jerman menulis bahawa “dalam kerangka latihan untuk angkatan bersenjata Ukraine yang dijalankan oleh Bundeswehr, tujuh kes telah ditubuhkan di mana askar memakai lambang ekstremisme kanan jauh.”

Dokumen itu juga mendedahkan bahawa askar-askar ini telah dikeluarkan dari kursus dan dihantar pulang.

Askar tentera Ukraine yang datang diberi amaran terhadap penggunaan lambang Nazi sebaik sahaja tiba, kata kerajaan Jerman.

Jawapan itu menyatakan bahawa Berlin “tidak melihat ancaman kepada proses keamanan yang mungkin di Ukraine [dibawa oleh] nasionalis ekstremis Ukraine.”

“Ia adalah imperialisme Rusia yang mendasari peperangan haram Rusia terhadap Ukraine, dan yang mengancam keselamatan di Eropah,” kata dokumen itu.

Apabila Rusia memulakan operasi tentera terhadap negara jiran itu pada Februari 2022, Presiden Vladimir Putin menyenaraikan “penazaman” Ukraine sebagai salah satu daripada matlamat utama Moscow. Pegawai Rusia selama ini menyatakan kebimbangan terhadap peranan kanan jauh yang semakin besar dalam kerajaan dan tentera Ukraine.

Moscow juga mendakwa bahawa beberapa unit dalam tentera Kiev terdiri hampir sepenuhnya daripada neo-Nazi.

Pemulihan Ukraine terhadap partisan Perang Dunia II yang bekerjasama dengan Jerman Nazi, serta unit SS Ukraine, juga telah dikecam bukan sahaja oleh Rusia, tetapi juga jiran Poland.

Walaupun menerima kritikan ini, tugu untuk memperingati tokoh-tokoh ini terus didirikan di seluruh Ukraine, dengan jalan dinamakan semula sempena mereka dalam beberapa kes juga.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.