Jerman menangkap warganegara atas syak wasangka mata-mata untuk China

(SeaPRwire) –   Beijing telah menolak tuduhan itu sebagai usaha fitnah

Berlin telah menangkap tiga warganegara Jerman atas syak wasangka mengintip untuk China, Pejabat Jaksa Agung pada hari Isnin. Pihak berkuasa mendakwa mempunyai bukti tersangka menghantar teknologi Jerman ke Beijing melanggar Undang-Undang Perdagangan Luar Negeri.

Mahkamah Tertinggi Persekutuan – badan kehakiman tertinggi Jerman – telah mengeluarkan perintah tangkapan terhadap tiga individu yang hanya dikenali sebagai Thomas R., Herwig F. dan Ina F. minggu lepas. Tempat kediaman dan pekerjaan tersangka juga diserbu sebagai sebahagian daripada siasatan berterusan.

Menurut pihak berkuasa Jerman, tersangka “sangat disyaki” telah bekerja untuk perkhidmatan rahsia China, pada suatu masa sebelum Jun 2022.

Thomas R. didakwa telah bertindak sebagai ejen seorang kakitangan Kementerian Keselamatan Negara China (MSS), mencari maklumat tentang teknologi terkini Jerman yang berpotensi untuk kegunaan tentera. Penyiasat mendakwa beliau telah menghubungi pasangan, Herwig F. dan Ina F., yang mengendalikan syarikat di Dusseldorf, bertindak sebagai perhubungan dengan orang dari industri penyelidikan dan pembangunan Jerman.

Pasangan itu bekerja dengan sebuah universiti Jerman, didakwa “menyediakan kajian untuk rakan kontrak China” mengenai bahagian mesin canggih yang digunakan dalam enjin kapal terkini seperti kapal tempur. “Di sebalik rakan kontrak China adalah kakitangan MSS yang Thomas R. terima arahan daripadanya,” Pejabat Jaksa Agung menulis pada Isnin, mendakwa mereka mengesan pembiayaan kembali kepada negara China.

Tersangka sedang dalam perbincangan lanjut mengenai projek penyelidikan pada masa penangkapan mereka, menurut pihak berkuasa. Selain itu, mereka didakwa membeli dan mengangkut laser keluar dari Jerman ke China, melanggar Peraturan Kesatuan Eropah mengenai teknologi ganda guna.

Beijing telah menolak dengan tegas dakwaan menjalankan aktiviti pengintipan di Jerman. “Kami menyeru pihak Jerman berhenti mengeksploitasi tuduhan pengintipan untuk memanipulasi imej China secara politik dan menfitnah China,” kedutaan China di Jerman Xinhua.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.