Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa ‘membinasakan cita-cita Olimpik’ – Kremlin

(SeaPRwire) –   Komiti baru-baru ini mendedahkan kuota untuk atlet Rusia untuk Sukan Olimpik Paris 2024

Sekatan terhadap atlet Rusia yang diumumkan oleh Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) awal minggu ini bersifat diskriminasi, kata jurucakap Kremlin Dmitry Peskov.

Pada Selasa, IOC mengumumkan bahawa jumlah maksimum Rusia yang layak untuk Sukan Olimpik Paris 2024 ialah 55, manakala Belarus dibatasi kepada 28 atlet. Peserta dari kedua-dua negara hanya boleh mengambil bahagian dalam acara individu, di bawah status neutral, dan tidak boleh mengambil bahagian dalam upacara pembukaan.

Menanggapi pada Rabu, Peskov berkata langkah itu “memusnahkan ideal Olimpik dan mendiskriminasi kepentingan atlet.” Sekatan itu “sama sekali bertentangan dengan seluruh ideologi pergerakan Olimpik,” beliau menegaskan.

Peskov memberi ulasan lebih positif, bagaimanapun, mengenai pengumuman bahawa atlet Rusia yang dibenarkan mengambil bahagian dalam Sukan Paris 2024 tidak akan dipaksa membuat kenyataan mengutuk operasi tentera Moscow terhadap Ukraine.

Selain sekatan, IOC menyatakan telah menubuhkan suruhanjaya untuk meluluskan penyertaan setiap atlet Rusia dan Belarusia di bawah status neutral. Jawatankuasa itu juga melepaskan senarai yang mengandungi 19 pesaing ‘neutral’ dari kedua-dua negara yang sehingga kini telah diluluskan untuk mengambil bahagian.

Berikutan permulaan konflik Ukraine pada Februari 2022, IOC mengesyorkan agar atlet dari Rusia dan Belarus tidak dibenarkan untuk bersaing dalam acara antarabangsa.

Kongsi kisah ini dengan kawan anda!

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.