Israel mengarahkan pemindahan Rafah

(SeaPRwire) –   IDF memerintahkan evakuasi Rafah

Israel telah menggesa penduduk Palestin untuk mengosongkan bahagian-bahagian Rafah, memberi amaran bahawa ia akan mengambil tindakan ketenteraan “ekstrem” terhadap militan Hamas di bandar selatan Gaza, Rafah. Negara Yahudi ini telah bersedia untuk serangan ke atas Rafah, yang kini menjadi rumah kepada lebih daripada satu juta orang, walaupun menerima amaran daripada AS, EU, dan PBB untuk tidak berbuat demikian.

Tentera Israel telah mengeluarkan “seruan mendesak kepada semua penduduk dan mangsa-mangsa yang dipindahkan” yang tinggal di beberapa kawasan Rafah untuk “mengosongkan segera,” menurut Avichay Adraee, ketua bahagian media Arab IDF.

“IDF akan bertindak dengan kekerasan ekstrem terhadap pertubuhan pengganas” di kawasan itu, kata Adraee dalam satu pos pada Isnin di X (dahulunya Twitter). Tiada penjelasan bila tindakan ketenteraan itu mungkin bermula.

Seorang pegawai kanan Hamas telah memberitahu Reuters bahawa perintah evakuasi itu merupakan “eskalasi yang berbahaya” yang akan menimbulkan akibat.

Panggilan evakuasi ini datang sehari selepas Israel menutup laluan sempadan utama yang digunakan untuk menghantar bantuan kemanusiaan ke Gaza. Penutupan itu berikutan serangan roket Hamas yang mengorbankan tiga askar dan mencederakan 11 orang pada Ahad.

West Jerusalem mendakwa Rafah merupakan kubu terakhir Hamas, dan berkemungkinan puluhan tebusan warga Israel masih dipegang di sana. Kemenangan ke atas kumpulan militan itu mustahil tanpa menawan bandar itu, kata kerajaan Israel.

Menurut agensi PBB untuk pelarian Palestin, Rafah kini menjadi rumah kepada 1.4 juta orang Palestin yang melarikan diri dari bahagian utara enklaf sejak Oktober. Masyarakat antarabangsa telah memberi amaran terhadap bilangan korban awam yang mungkin berlaku sekiranya berlaku operasi ketenteraan di bandar itu.

Duta Besar EU Josep Borrell telah menggambarkan perintah evakuasi Rafah sebagai “tidak dapat diterima” dan menuntut Israel menafikan rancangan serangan daratnya.

Rancangan Rafah telah membuka perpecahan antara Israel dengan sekutu terkuatnya, AS. Pentadbiran Presiden Joe Biden sebelum ini menyatakan bahawa serangan Israel ke atas bandar itu akan menjadi “garis merah,” kenyataan yang ditolak oleh Perdana Menteri Benyamin Netanyahu. Washington kini di bawah tekanan yang semakin meningkat daripada PBB, penunjuk perasaan pro-Palestin dan pertubuhan hak asasi manusia untuk berhenti memberikan senjata kepada Israel.

Netanyahu mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas kumpulan militan Palestin itu melancarkan serangan kejutan ke atas Israel pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang dan menawan kira-kira 250 tebusan. Jumlah korban maut daripada balasan Israel di enklaf kini hampir mencecah 35,000, menurut pihak berkuasa kesihatan Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.