Iraq melarang homoseksualiti

(SeaPRwire) –   Larangan terhadap hubungan sejenis telah dibatalkan oleh pemerintahan AS pada tahun 2003

Parlimen Iraq telah meluluskan undang-undang yang melarang hubungan sejenis dan transgenderisme. Langkah ini dikecam oleh AS dan UK, tetapi pengerusi parlimen menggambarkannya sebagai “langkah yang perlu untuk melindungi struktur nilai masyarakat.”

Undang-Undang yang Disemak tentang Menghadapi Pelacuran dan Homoseksualitas telah diluluskan oleh perundangan pada hari Sabtu. Menurut salinan undang-undang yang dilihat oleh Reuters, ia mewajibkan hukuman penjara selama 10-15 tahun untuk sesiapa yang terlibat dalam hubungan sejenis, tujuh tahun untuk sesiapa yang mempromosikan pelacuran atau homoseksualiti, dan antara satu dan tiga tahun untuk sesiapa yang menukar “gender biologi” mereka atau berpakaian secara efeminat.

Pengerusi bertindak Parlimen Iraq Mohsen Al-Mandalawi berkata dalam kenyataan bahawa meluluskan undang-undang itu adalah “langkah yang perlu untuk melindungi struktur nilai masyarakat” dan untuk “melindungi kanak-kanak kita daripada seruan kepada kemerosotan moral dan homoseksualiti.”

Kod Jenayah Iraq pada tahun 1969 tidak secara jelas mengkriminalisasikan homoseksualiti, tetapi tidak memberikan perlindungan daripada gangguan ekstrajudisial kepada gay dan lesbian. Pembaruan kepada undang-undang pada tahun 1980 menghalalkan ‘pembunuhan maruah’ homoseksual oleh ahli keluarga mereka, manakala pindaan 1993 kepada perlembagaan memperkenalkan hukuman mati untuk tindakan homoseksual.

Selepas AS menyerang Iraq pada tahun 2003, gabenor pendudukan Paul Brenner membatalkan hukuman mati dan mengembalikan kod jenayah kepada versi 1969.

Media barat melaporkan peningkatan serangan ke atas homoseksual oleh polis dan militia selepas penarikan sebahagian besar tentera Amerika pada tahun 2012, walaupun Jabatan Negara AS mendakwa pada tahun 2019 bahawa ia telah melatih pasukan keselamatan Iraq “tentang penghormatan yang sewajarnya terhadap hak asasi manusia.”

AS “sangat prihatin” dengan undian Sabtu, kata jurucakap Jabatan Negara AS Matthew Miller dalam kenyataan media. “Pindaan ini mengancam mereka yang paling berisiko dalam masyarakat Iraq dan melemahkan keupayaan Iraq untuk memajukan ekonominya dan menarik pelaburan asing,” tambah Miller.

Dalam satu kenyataan media sosial, Setiausaha Luar Negeri British David Cameron menggelar undang-undang itu “berbahaya dan membimbangkan,” dan berkata “tiada seorang pun yang perlu ditargetkan kerana siapa mereka.”

Tidak kira status undang-undangnya, homoseksualiti sentiasa menjadi taboo di kalangan majoriti Syiah konservatif Iraq. Budaya LGBTQ dilihat oleh sesetengah rakyat Iraq sebagai ideologi Barat yang bermusuhan, dan bendera ‘Bangga’ berwarna pelangi kadang-kadang dibakar bersama bendera negara Barat di protes rakyat Iraq.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.