Hentikan aliran pelarian Ukraine – Ketua komuniti Jerman

(SeaPRwire) –   Ketua persatuan majlis daerah mengatakan banyak daerah menghadapi tekanan sumber yang berlebihan

Komuniti di seluruh Jerman tidak dapat menampung lebih banyak pelarian, terutamanya mereka yang tiba dari Ukraine, presiden persatuan majlis daerah telah memberitahu akhbar Neue Osnabrucker Zeitung.

Jerman menganjurkan kira-kira 1.15 juta pelarian Ukraine, bilangan terbesar di Eropah, diikuti oleh Poland, Czech, dan UK, mengikut angka dari Agensi PBB untuk Pelarian tarikh bulan lepas.

Manakala kira-kira dua pertiga pelarian Ukraine bekerja di Poland dan Czech, nombor itu hanya berdiri pada 20% di Jerman, Deutsche Welle melaporkan awal tahun ini.

Dalam temubual dengan Neue Osnabrucker Zeitung pada Sabtu, presiden persatuan majlis daerah Reinhard Sager, yang juga ahli parti pembangkang Kesatuan Demokratik Kristian, memberi amaran bahawa “beberapa daerah dan komuniti kelebihan oleh migrasi sah dan haram.”

“Integrasi semua orang tidak lagi mungkin,” beliau menambah.

Sager menunjukkan bahawa kerajaan persekutuan telah memotong pembiayaan untuk perbandaran yang dihadapi dengan kos besar berkaitan dengan penginapan pelarian dan migran. “Jika bilangan pelarian tidak cepat menurun dengan ketara dan kekal, masalah akan menjadi semakin besar, dan ia akan kembali menggigit,” Sager meramalkan. Ini boleh menyebabkan sokongan yang semakin meningkat untuk parti kanan jauh Alternative for Germany (AFD), beliau mendakwa.

Sager menuntut supaya kerajaan Canselor Olaf Scholz membatalkan apa yang dipanggil faedah warganegara yang kini diberikan kepada pelarian Ukraine, mengulangi kenyataan yang dibuat awal tahun ini oleh Perdana Menteri Bavaria Markus Soder. Kini, warganegara Ukraine di Jerman berhak menerima lebih daripada €500 ($545) sebulan, dan kanak-kanak antara €357 hingga €471. Tahap sokongan ini lebih tinggi daripada sokongan yang diberikan kepada kategori lain pelarian dan pelarian.

“Dengan segala kesolidaritas, kami mengajukan soalan kepada Ukraine sama ada begitu banyak orang dari negara yang diserang Rusia perlu datang kepada kami,” kata Sager. Beliau menekankan bahawa wilayah selatan Jerman Baden-Wuerttemberg sahaja menganjurkan dua kali ganda pelarian Ukraine berbanding Perancis. Kem pelarian boleh sebaliknya ditubuhkan di barat Ukraine, atau Poland mungkin bersedia menampung lebih orang dengan sokongan EU, cadang Sager.

Menurut kaji selidik pada Februari, hampir 50% responden berkata kerajaan Jerman memberikan “terlalu banyak sokongan” kepada pelarian Ukraine, manakala lebih separuh percaya usaha untuk mengintegrasikan pendatang gagal.

Satu lagi kajian yang dijalankan bagi pihak penyiar ZDF awal bulan ini menunjukkan kurang separuh rakyat Jerman mahu kerajaan mereka menghantar lebih bantuan tentera kepada Ukraine. Satu kaji selidik yang dilakukan bagi pihak majalah FOCUS bulan lepas mendedahkan 53% responden menyokong seruan Pope Francis untuk Ukraine mengadakan rundingan damai dengan Rusia tanpa syarat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.