Fitur Autopilot Tesla berkaitan dengan ratusan kemalangan dan 14 kematian

(SeaPRwire) –   Sistem ini didapati memberi pemandu rasa keselamatan palsu, menurut penguatkuasa keselamatan trafik AS

Autopilot Tesla, ciri bantuan pemandu maju yang Elon Musk menegaskan akan membawa kepada kereta sepenuhnya autonomi suatu hari nanti, telah dikaitkan dengan beratus-ratus kemalangan dan lebih daripada setengah puluhan kematian dalam laporan terbaru oleh penguatkuasa auto-keselamatan AS, diterbitkan pada Khamis.

Jabatan Pengangkutan AS, Pejabat Keselamatan Trafik Lebuh Raya Kebangsaan (NHTSA) berkata bahawa siasatan mereka ke atas Autopilot Tesla telah mengenal pasti sekurang-kurangnya 14 kemalangan maut di mana ciri ini terlibat.

Semasa siasatannya selama tiga tahun, yang bermula pada 2021, agensi itu telah meneliti hampir 1,000 laporan kemalangan yang berlaku antara 2018 dan Ogos 2023. Ia mendapati bahawa penyalahgunaan sistem Autopilot telah menyebabkan sekurang-kurangnya 14 kemalangan yang mengakibatkan kematian dan “banyak lagi yang melibatkan kecederaan serius.”

Pejabat Siasatan Kecacatan (ODI) NHTSA mendapati bukti bahawa “sistem penglibatan pemandu yang lemah Tesla tidak sesuai dengan keupayaan operasi permisif Autopilot,” yang mengakibatkan “jurang keselamatan kritikal.”

Daripada 956 kemalangan yang dikaji, pegawai mendedahkan trend berkaitan Autopilot dalam kira-kira separuh daripadanya.

Daripada 467 yang tinggal, ODI mengenal pasti 211 kemalangan di mana “satah hadapan Tesla menghantam kenderaan atau halangan di hadapannya.” Kemalangan-kemalangan ini, yang sering paling teruk, telah mengakibatkan 14 kematian dan 49 kecederaan. Lebih seratus insiden juga melibatkan kehilangan laluan jalan raya di mana Autosteer, komponen Autopilot, “disengajakan tidak aktif oleh input pemandu,” laporan itu berkata.

Penyiasat menyimpulkan bahawa pemandu menggunakan Autopilot, atau ciri Full Self-Driving yang lebih maju, “tidak cukup terlibat dalam tugas pemanduan.” Teknologi Tesla “tidak memastikan dengan sewajarnya bahawa pemandu mengekalkan perhatian mereka kepada tugas pemanduan,” kata NHTSA.

Siasatan itu juga mendapati bahawa dakwaan Tesla tidak sepadan dengan realiti.

NHTSA menimbulkan kebimbangan bahawa nama Autopilot Tesla “mungkin membawa pemandu untuk percaya bahawa automasi mempunyai keupayaan yang lebih besar daripada sebenarnya dan menjemput pemandu terlalu mempercayai automasi.”

Pihak berkuasa keselamatan AS berkata pada Jumaat bahawa mereka telah membuka siasatan lain ke atas penarikan balik terbesar Tesla sehingga kini pada Disember, meliputi lebih 2 juta kenderaan AS, atau hampir semua kenderaan mereka di jalan raya AS.

Penarikan balik itu diperintahkan oleh NHTSA atas kemaskini perisian Tesla, yang dirancang untuk mengehadkan penggunaan ciri Autopilotnya. Syarikat itu merancang untuk melancarkan robotaxinya pada 8 Ogos.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.