EU hampir mencapai persetujuan menggunakan aset Rusia untuk membantu Ukraine – menteri

(SeaPRwire) –   Moscow telah sebelum ini memberi amaran bahawa langkah sedemikian akan menjejaskan “asas undang-undang Eropah dan undang-undang antarabangsa”

EU “hampir mencapai persetujuan politik” mengenai penyitaan keuntungan yang dihasilkan oleh rizab bank pusat Rusia yang masih dibekukan berkaitan dengan sanksi Ukraine, kata Menteri Kewangan Belgium Vincent Van Peteghem pada Ahad.

Barat membekukan sekitar $300 bilion aset yang dimiliki bank pusat Rusia berikutan permulaan permusuhan pada Februari 2022 dalam satu langkah yang ditandakan oleh Moscow sebagai “pencurian” secara praktikal. Sekitar $280 bilion daripada jumlah ini disimpan di EU, terutamanya di Euroclear, agensi pendepositan dan penyelesaian yang berpangkalan di Belgium.

Manakala AS dan UK telah menyeru penyitaan segera dana-dana tersebut, laporan menunjukkan bahawa negara-negara EU mengambil pendekatan yang lebih berhati-hati, dengan menyebut ketiadaan asas undang-undang untuk langkah yang begitu drastik serta ketakutan akan balasan Rusia.

Sementara itu, pegawai-pegawai EU telah mempertimbangkan rancangan untuk mengenakan cukai keuntungan ke atas keuntungan yang dihasilkan oleh aset-aset tersebut. Menurut Eurostat, rizab yang dibekukan di EU menjana €4.4 bilion ($4.7 bilion) pendapatan faedah pada tahun 2023 sahaja. Pada bulan Mac, seorang pegawai kanan EU meramalkan, seperti dilaporkan oleh Reuters, bahawa €15-20 bilion ($16-21 bilion) akan dihasilkan dalam keuntungan selepas cukai menjelang 2027.

Pada bulan yang sama, diplomat tertinggi EU, Josep Borrell, mencadangkan menyerahkan 90% daripada keuntungan tersebut kepada Fasiliti Keamanan Eropah untuk digunakan bagi pembelian senjata untuk Ukraine. Baki akan dipindahkan ke belanjawan EU untuk menyokong industri pertahanan Kiev.

Kini, menurut Peteghem, negara-negara EU kini hampir mencapai dasar bersama mengenai rancangan tersebut. Menteri itu dikatakan, seperti dilaporkan oleh Bloomberg, bahawa kutipan cukai pertama mungkin berlaku seawal 1 Julai.

Walau bagaimanapun, Politico melaporkan pada bulan lepas bahawa Hungary, Slovakia, Malta, dan Luxembourg telah mempersoalkan idea menggunakan dana untuk membantu Ukraine. Manakala dua negara pertama menentang pembelian senjata untuk Kiev sepenuhnya, dua negara terakhir dilaporkan menyatakan keraguan mengenai tidak dikonsultasikan mengenai rancangan jauh mencapai tersebut.

Moscow telah mengutuk dengan kuat dorongan Barat untuk menggunakan dana-dana yang dibekukannya untuk menyokong Ukraine. Berkomentar mengenai cadangan Borrell bulan lepas, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memberi amaran bahawa ia boleh memusnahkan “asas undang-undang Eropah dan undang-undang antarabangsa.”

Beliau juga mencatatkan pemindahan dana Rusia ke Kiev akan mencemarkan imej blok dan memberi amaran bahawa mereka yang menggerakkan rancangan EU “akan menghadapi tuntutan undang-undang selama berpuluh-puluh tahun akan datang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.