Daerah sekolah AS dihadapkan siasatan mengenai dasar transgender

(SeaPRwire) –   Texas telah menjadi kes ujian untuk dorongan LGBT baru Washington

Jabatan Pendidikan Amerika Syarikat telah melancarkan siasatan hak awam terhadap sebuah kawasan sekolah di selatan Texas, selepas aktivis pelajar LGBT mengutuk dasar imbuhan sebagai diskriminasi.

Kawasan Sekolah Bebas Katy (ISD) berhampiran Houston mengendalikan kira-kira 94,000 pelajar. Pada Ogos tahun lalu, lembaga sekolahnya telah mengundi untuk memerlukan pemberitahuan kepada ibu bapa jika pelajar mengenal pasti sebagai transgender atau meminta untuk menggunakan imbuhan yang berbeza daripada jantina biologi mereka.

Cameron Samuels, yang telah tamat belajar dari salah satu sekolah tinggi Katy ISD pada 2022, telah memfailkan aduan tentang dasar itu dengan kerajaan persekutuan.

Pejabat Hak Awam Jabatan Pendidikan Amerika Syarikat telah bertindak balas dengan membuka siasatan terhadap kawasan itu awal minggu ini, kerana “diskriminasi atas asas jantina atau kecacatan,” mengikut media tempatan.

“Saya berharap ini boleh membantu menetapkan contoh kepada lembaga sekolah lain di seluruh negara yang cuba meluluskan dasar serupa,” kata Kadence Carter, seorang pelajar transgender berusia 17 tahun yang meninggalkan kawasan sekolah selepas dasar itu dilaksanakan, kepada wartawan pada Isnin.

ISD Katy telah menafikan sebarang salah laku dan menyatakan ia “berkomitmen untuk menawarkan peluang pendidikan saksama kepada seluruh masyarakat kami.”

Tindakan Jabatan Pendidikan Amerika Syarikat itu datang hanya beberapa minggu selepas pentadbiran Biden mendefinisikan semula diskriminasi jantina di bawah Tajuk IX Akta Hak Awam Sivil persekutuan untuk memasukkan “stereotaip jantina, kehamilan, identiti jantina dan orientasi seksual.”

Peraturan baru itu sepatutnya berkuatkuasa pada Ogos, tetapi Gabenor Texas Greg Abbott, seorang Republikan, telah mengarahkan sekolah-sekolah di negerinya untuk tidak mematuhi mereka.

“Kongres menulis Tajuk IX untuk melindungi wanita. [Presiden Joe] Biden, tanpa kuasa untuk berbuat demikian, menulis semula Tajuk IX untuk melindungi lelaki yang mengenal pasti sebagai wanita,” kata Abbott. Beliau menggelar peraturan baru itu sebagai “arahan haram” yang melanggar undang-undang Texas yang melarang lelaki bersaing dalam sukan wanita.

Dasar Katy, diluluskan oleh lembaga amanah dalam undian 4-3, memerlukan pelajar menggunakan tandas dan bilik ganti pakaian yang “bersesuaian dengan jantina biologi mereka,” melarang kakitangan daerah membincangkan isu berkaitan jantina dengan pelajar, membenarkan guru menolak permintaan untuk memanggil pelajar dengan imbuhan yang tidak mencerminkan jantina biologi mereka, dan memerlukan pentadbir memberitahu ibu bapa atau penjaga permintaan atau pengenalan transgender.

“Menggunakan imbuhan adalah cara untuk mengalihkan sosial kanak-kanak. Kami melindungi mereka daripada itu,” kata presiden lembaga sekolah Victor Perez pada mesyuarat lembaga musim panas lalu.

Kawasan itu telah membuat kira-kira 20 pemberitahuan sedemikian dalam beberapa bulan pertama sejak dasar itu dilaksanakan, mengikut media tempatan. Carter adalah satu-satunya pelajar yang menyatakan dasar itu sebagai sebab berpindah dari kawasan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.