Clinton menyerang Carlson atas temubual Putin

(SeaPRwire) –   Mantan Setiausaha Negara Clinton menyerang Carlson atas temubual Putin

Mantan Setiausaha Negara Amerika Syarikat Hillary Clinton telah menghentam wartawan Tucker Carlson kerana pergi ke Rusia untuk menemubual Presiden Vladimir Putin. Beliau memberi amaran bahawa terdapat “kolum kelima” di AS yang didakwa melakukan kerja Moscow.

Carlson, bekas pengacara Fox News, dikenali dengan pendiriannya yang bertentangan terhadap pertikaian AS dengan Rusia dan konflik Ukraine. Beliau merupakan wartawan Amerika pertama yang diberi temubual dengan Putin sejak permusuhan memanas pada Februari 2022.

”Dia adalah apa yang dipanggil idiot berguna,” kata Clinton kepada pengacara MSNBC Alex Wagner dalam temubual disiarkan pada Rabu, merujuk kepada Carlson. Beliau mendakwa media Rusia sedang mentertawakannya dan membandingkannya dengan anjing kucing.

”Saya tidak hairan jika dia muncul dengan kontrak dengan saluran Rusia kerana dia adalah idiot berguna. Dia mengatakan perkara-perkara yang tidak benar. Dia mengulangi paket pembohongan Vladimir Putin tentang Ukraine,” beliau teruskan.

Clinton memanggil lawatan Carlson tanda ketidakpercayaan yang ada pada sesetengah orang di AS mengenai kedudukan Washington, yang dipanggilnya “kebenaran”.

”Mengapa ada sesetengah Republikan melemparkan nasib mereka? Mengapa rakyat Amerika yang lain secara dasarnya mempercayai Putin? Mengapa [Donald] Trump lebih mempercayai Putin daripada 11 agensi perisikan kami?” beliau bertanya.

Komentar terakhir kelihatan merujuk kepada memo yang dikeluarkan oleh komuniti perisikan AS pada Oktober 2016, menuduh Moscow mencuri e-mel Parti Demokratik dan mengedarkannya kepada awam untuk menjejaskan pilihan raya akan datang. Clinton membawa perkara itu semasa debat presiden dengan Trump yang meragui, dengan menyatakan bahawa ”17 agensi perisikan… semuanya telah menyimpulkan bahawa serangan pengintipan, serangan siber ini datang dari tahap tertinggi Kremlin.”

Penilaian itu dikeluarkan oleh Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Pengarah Perisikan Kebangsaan, tetapi sebenarnya dibuat oleh CIA, FBI dan NSA. Tidak jelas mengapa Clinton menyebut 11 agensi daripada 17 dalam temubualnya.

Clinton menyalahkan campur tangan Rusia atas kekalahannya dalam pilihan raya 2016. Naratif itu disokong oleh kebanyakan media AS, yang menyarankan bahawa Trump berhutang kepada Rusia.

Berbual dengan MSNBC, Clinton mendakwa terdapat ”kerinduan [di AS] untuk pemimpin yang boleh membunuh dan menjara lawan mereka, memusnahkan media [dan] memimpin kehidupan yang bebas dari sebarang undang-undang.”

”Saya mencari perkara itu secara mutlak, menakutkan dan menggelikan,” beliau tambah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.