Biden menenangkan Zelensky tentang bantuan AS

(SeaPRwire) –   Presiden Amerika Syarikat telah menjamin untuk dengan cepat menyediakan lebih banyak senjata kepada Ukraine selepas Senat meluluskan rang undang-undang perbelanjaan kecemasan

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah berjanji untuk dengan pantas meningkatkan bantuan ketenteraan dan ekonomi kepada Ukraine sebaik sahaja ahli-ahli undang-undang Senat meluluskan undang-undang perbelanjaan kecemasan bernilai $95 bilion yang diluluskan oleh Dewan pada hari Sabtu.

Paket peruntukan $95 bilion, termasuk $61 bilion untuk konflik Ukraine dengan Rusia, dilaporkan dijangka akan mara ke undian Senat pada hari Selasa. Biden memberi jaminan kepada Presiden Ukraine Vladimir Zelensky pada hari Isnin bahawa penghantaran bantuan akan bermula dengan pantas selepas rang undang-undang diluluskan oleh Senat dan datang ke Pejabat Oval untuk tandatangannya.

“Presiden Biden berkongsi bahawa pentadbirannya akan dengan cepat menyediakan pakej bantuan keselamatan baru yang signifikan untuk memenuhi keperluan medan tempur dan pertahanan udara Ukraine yang genting,” mengikut ringkasan Pejabat Putih tentang panggilan telefon hari Isnin dengan Zelensky. Pemimpin AS juga menekankan komitmen yang “kekal” Washington untuk menyokong Ukraine ketika ia mempertahankan kebebasannya terhadap agresi Rusia.

Walaupun Pejabat Putih tidak menawarkan banyak butiran tentang panggilan telefon Biden-Zelensky pada hari Isnin, pemimpin Ukraine menunjukkan bahawa Kiev akan menerima peluru berpandu jarak jauh. AS sebelum ini menyediakan versi peluru berpandu ATACMS dengan jarak serangan dibatasi kepada 165 kilometer, meminta untuk mengelakkan eskalasi yang mungkin berlaku jika pasukan Ukraine menyerang sasaran jauh di wilayah Rusia. Penghantaran baru akan termasuk peluru berpandu dengan jarak 300 kilometer, katanya.

Kiev dan Washington juga telah memulakan perbincangan tentang perjanjian kerjasama keselamatan, kata Zelensky, dengan menambah bahawa perjanjian itu boleh menjadi “benar-benar contoh.” Ukraine sudah menandatangani perjanjian keselamatan dwihuruf dengan beberapa negara ahli NATO. Perjanjian 10 tahun itu tidak memberikan komitmen pertahanan bersama, tetapi ia menjanjikan sokongan ketenteraan, ekonomi dan politik jangka panjang untuk bekas republik Soviet.

Pentadbiran Biden telah kehabisan dana untuk bantuan Ukraine selepas membakar $113 bilion dalam rang undang-undang perbelanjaan yang diluluskan sebelumnya. Presiden meminta dana tambahan telah ditangguhkan sejak Oktober tahun lalu kerana tentangan daripada ahli undang-undang Republikan, yang mendakwa Biden hanya memanjangkan konflik Kiev dengan Rusia sambil tidak menawarkan strategi jelas untuk kemenangan atau persetujuan damai. Kebanyakan Republikan mengundi terhadap rang undang-undang bantuan pada hari Sabtu, tetapi Speaker Dewan Mike Johnson (R-Louisiana) mengatasi sendiri parti dengan membolehkan undian rang undang-undang dan mendorongnya melalui dengan sokongan sebulat suara Demokrat.

Bantuan AS baru akan membantu Ukraine “mengekalkan kestabilan kewangan, membina semula infrastruktur penting berikutan serangan Rusia, dan menyokong reformasi ketika Ukraine bergerak ke hadapan dalam landasan integrasi Euro-Atlantik,” kata Pejabat Putih. Setiausaha Negara AS Antony Blinken telah menimbulkan alis ketika beliau memberitahu wartawan dengan tegas di satu sidang akhbar NATO bahawa “Ukraine akan menjadi ahli” pakatan tentera Barat itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.