Biden menandatangani rang undang-undang bantuan luar negeri

(SeaPRwire) –   Paket $95 bilion termasuk $61 bilion untuk Ukraine, dengan dana ditujukan untuk pembelian senjata dan peralatan tentera

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden menandatangani pakej bantuan luar negara berbilion-bilion yang tertangguh pada Rabu, selepas Senat mengundi dengan sangat menyokong untuk meluluskan dana untuk Ukraine, Israel dan Taiwan.

Paket itu, termasuk $61 bilion untuk Ukraine, diluluskan dalam undian 79-18 pada malam Selasa, selepas kedua-dua ahli politik Republikan dan Demokrat mengundi sebulat suara untuk mengakhiri filibuster dan memacu langkah itu.

Biden memuji pemimpin kongres dan ahli-ahli parlimen atas usaha “untuk menjawab panggilan sejarah pada titik perubahan penting ini,” dengan berkata beliau akan segera memulakan proses menghantar senjata yang sangat diperlukan ke Ukraine seawal minggu ini.

”Kongres telah meluluskan undang-undang saya untuk memperkukuh keselamatan negara kita dan menghantar mesej kepada dunia tentang kuasa kepimpinan Amerika Syarikat: kami berdiri teguh untuk demokrasi dan kebebasan, dan menentang tirani dan penindasan,” kata Biden.

Presiden memberitahu rakan sejawatnya dari Ukraine Vladimir Zelensky dalam panggilan telefon pada Isnin bahawa penghantaran senjata akan bermula dengan cepat selepas bil itu tiba di Pejabat Oval untuk tandatangannya.

Paket bantuan Amerika Syarikat berbilion-bilion dolar diminta oleh Rumah Putih berbulan-bulan lalu, tetapi hanya diluluskan oleh Dewan Perwakilan pada Sabtu, selepas Speaker Mike Johnson akhirnya bersetuju untuk undian.

Dewan Perwakilan juga mengundi pada Sabtu untuk meluluskan undang-undang berasingan memberikan $26 bilion bantuan kepada Israel dan $8 bilion untuk Taiwan dan sekutu-sekutu Wilayah Asia Pasifik yang lain. Selain itu, pakej perbelanjaan kecemasan termasuk $9 bilion bantuan kemanusiaan untuk orang awam di Gaza dan zon perang lain.

BUTIR-BUTIR MENGIKUT

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.