Biden meluluskan larangan terhadap uranium Rusia

(SeaPRwire) –   Langkah itu akan menyebabkan kemunduran ekonomi AS, Duta Besar Rusia memperingatkan

Presiden AS Joe Biden telah menandatangani undang-undang yang melarang impor uranium diperkaya Rusia, walaupun ada amaran bahawa langkah itu mungkin akan menyebabkan kemunduran ekonomi Amerika. Rusia telah kekal sebagai sumber asing utama bahan api nuklear penting Amerika Syarikat, walaupun ketegangan berhubung konflik Ukraine.

Biden menandatangani undang-undang bipartisan pada Isnin. Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan mendakwa ia akan “memperkukuh keselamatan tenaga dan ekonomi negara kita dengan mengurangkan – dan akhirnya menghapuskan – ketergantungan kita terhadap Rusia untuk kuasa nuklear awam.”

Langkah itu, yang diluluskan sebulat suara oleh Senat pada akhir April, akan berkuat kuasa dalam tempoh kira-kira 90 hari. Walau bagaimanapun, Jabatan Tenaga AS boleh mengeluarkan pengecualian sehingga 2028 dalam kes di mana tiada alternatif kepada uranium diperkaya rendah Rusia atau jika penghantaran mereka adalah dalam kepentingan negara. Larangan itu juga menyediakan beberapa $2.7 bilion dalam pembiayaan persekutuan untuk membina kapasiti pengayaan baru di Amerika Syarikat untuk meningkatkan industri nuklear awamnya.

Duta Besar Rusia ke AS, Anatoly Antonov, mengutuk larangan itu, menuduh Washington terus “dengan dasar ekonomi strategik yang gagal untuk menimpakan kekalahan [a] terhadap kami.” “Serangan semasa – bukan sahaja ke atas Rusia, tetapi juga pasaran uranium bahan api dunia yang digunakan dalam loji kuasa nuklear – menyebabkan kejutan baru dalam hubungan ekonomi antarabangsa,” kata duta itu, memberi amaran bahawa langkah itu akan boomerang.

“Kerugian kewangan bagi Amerika Syarikat akan jauh lebih besar daripada Rusia,” tambah Antonov. Beliau juga mendakwa bahawa sanksi AS gagal mengurangkan Rusia. “Realiti telah menunjukkan bahawa ekonomi Rusia bersedia untuk sebarang cabaran dan dengan cepat menangani kesukaran yang timbul, bahkan mengeluarkan dividen daripada situasi.”

Pada 2022, Rusia merupakan eksporter uranium diperkaya terbesar di pasaran global, dengan nilai eksport dianggarkan $2 bilion. Menurut data Jabatan Tenaga AS, ia menyumbang kira-kira suku daripada uranium yang digunakan di reaktor AS.

Berlatarbelakangkan ini, Bloomberg memberi amaran bahawa larangan itu “membawa risiko.” Jonathan Hinze, presiden syarikat penyelidikan pasaran bahan api nuklear UxC, memberitahu akhbar itu bahawa undang-undang itu boleh menyebabkan kenaikan harga uranium sebanyak 20%.

Pada Disember, Bloomberg mengutip sumber yang menyatakan bahawa Tenex, syarikat perdagangan luar negeri Rusia yang dimiliki oleh syarikat negara Rusia Rosatom, telah memberi amaran kepada pelanggan Amerika Syarikat mereka bahawa Moscow boleh menghalang ekspot bahan api nuklear ke AS jika larangan uranium diluluskan.

Walau bagaimanapun, ketika itu Rosatom menolak laporan itu sebagai “tidak tepat,” dengan menekankan bahawa Tenex “memenuhi semua obligasi kontraknya dan akan terus berbuat demikian.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.