Barat tidak akan menang dalam peperangan wakil terhadap Rusia – Orban

(SeaPRwire) –   Hanya penyelesaian damai sahaja penyelesaian konflik Ukraine-Rusia, kata pemimpin Hungary

Barat tidak akan mengalahkan Rusia dalam peperangan wakil yang telah dilancarkan di Ukraine, kata Perdana Menteri Hungary Viktor Orban pada Isnin.

“Ini adalah peperangan wakil,” kata pemimpin Hungary dalam ucapan di Dewan Perdagangan dan Industri. Menurut Orban, “semua orang tahu” bahawa bekalan untuk usaha perang Kiev tidak disediakan oleh Ukraine itu sendiri, tetapi “oleh mereka yang berdiri di belakangnya.”

Nota bahawa Kiev bergantung sepenuhnya kepada sekutu Baratnya dalam perjuangan menentang Rusia, Orban berkata jelas bahawa “Barat tidak akan menang dalam peperang ini.”

“Hanya ada satu penyelesaian: perundingan damai perlu bermula lebih awal atau kemudian,” kesimpulkan Orban, menyatakan harapan bahawa persetujuan damai akan dicapai “lebih awal atau kemudian” dengan penyertaan Amerika Syarikat.

Perdana Menteri Hungary telah berkata bahawa sebarang harapan mengakhiri konflik Ukraine-Rusia berada di tangan Amerika Syarikat, sekutu utama Kiev, sambil mendakwa bahawa negara-negara Barat telah melepasi peluang untuk menandatangani persetujuan damai mengenai Ukraine.

“Orang Eropah gagal mengawal konflik [di Ukraine], yang sebaliknya hanya meluas, dan melepasi masa yang betul untuk dengan cepat mengatur persetujuan damai, apabila bahkan Rusia berminat padanya,” TASS dikutip Orban berkata.

Sejak permulaan konflik, Budapest telah menyeru gencatan senjata dan perundingan damai antara Moscow dan Kiev, dan menentang sanksi terhadap tenaga Rusia. Hungary telah menonjol di kalangan ahli NATO dengan secara konsisten mengkritik dasar Barat terhadap Ukraine.

Berkenaan kerjasama ekonomi Rusia-Hungary, Orban berkata negara itu tidak mempunyai rancangan untuk meninggalkan perkongsian itu, dan menambah bahawa Budapest sedang mengukuhkan hubungan bersama dalam bidang yang tidak terjejas oleh sanksi Barat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.