Bagaimana Rustin Netflix Mencipta Pelan Baru untuk Filem tentang Zaman Hak Awam Sivil

(SeaPRwire) –   Dalam satu adegan penting dalam filem yang akan tayang di Netflix pada 17 November, penganjur Bayard Rustin (Coleman Domingo) memandang lawan sengitnya, Ahli Kongres Rev. Adam Clayton Powell Jr. (Jeffrey Wright). Filem ini telah membina kepada saat ini: sepanjang masa, Powell telah mengambil beberapa pukulan keji terhadap Rustin tentang seksualitinya. Dan kini, melalui soalan hipotetikal yang licik, dia menyiratkan bahawa Rustin, seorang lelaki gay, harus meletak jawatan sebagai timbalan pengarah Perarakan 1963 ke Washington, jangan sampai dia merosakkan gerakan untuk keadilan kaum. Kamera perlahan-lahan berpusing di sekeliling bilik, berhenti pada ekspresi muka yang tidak menyenangi daripada penganjur hak asasi manusia – muda dan tua, hitam dan putih, wanita dan lelaki – yang juga berkumpul di mesyuarat strategi penting ini.

“Secara hipotetikal,” kata Rustin dengan tenang balas soalan Powell, “Saya akan menghantar mereka pergi. Kecuali, orang yang dipersoalkan itu berlaku saya.” Beberapa orang meletup ketawa. Rustin memberdayakan pasukannya penganjur remaja dan dewasa muda untuk memberitahu berita apa yang telah mereka capai – bekerja lima belas jam sehari – dalam tempoh tujuh minggu sahaja mereka telah bekerja keras untuk merancang apa yang akan menjadi demonstrasi terbesar dalam sejarah hak asasi manusia. Mereka memperincikan senarai yang memberangsangkan: menjamin 2220 bas eksklusif, 40 kereta api, dan 6 pesawat untuk membawa para penunjuk perasaan ke ibu negara. 80,000 kotak makan tengah hari, 292 tandas, dan 22 stesen bantuan pertama. Ialah ketika itu penonton mula memahami tugas herkules melaksanakan demonstrasi hak asasi manusia berskala besar. Genius Rustin dipamerkan sepenuhnya.

Bayard Rustin benar-benar layak mendapat filem biopik. Sejak zaman beliau dalam agama Quaker, Rustin telah mengabdikan hidupnya kepada gerakan untuk Kebebasan Hitam. Ketika dewasa, beliau telah matang menjadi intelek yang cemerlang, debater mahir, dan penganjur akar umbi yang berbakat. Ajaran Rustin tentang perdamaian radikal dan kuasa tindakan tidak keganasan secara langsung mempengaruhi politik Dr. Martin Luther King sendiri. Namun Rustin kekal dalam bayang-bayang gerakan ketika King dan yang lain bangkit ke kemasyhuran negara. Tentu saja, identitinya sebagai lelaki gay hitam yang terbuka (mengikut piawaian tahun 1960-an) dalam gerakan dengan corak keagamaan yang kuat merupakan faktor. Begitu juga dengan ikatannya dengan Parti Komunis pada tahun 1930-an. Aktivis LGBTQ dan sejarawan telah bekerja sejak kematian Rustin, pada tahun 1987, untuk meletakkan warisannya di tengah-tengah sejarah hak asasi manusia Amerika Syarikat. Dan akhirnya, syarikat penerbitan Barack dan Michelle Obama, Higher Ground, telah membawa kisah Rustin ke layar lebar dalam bentuk filem cetera.

“[Rustin] merupakan model peranan bagi makna menjadi seorang Amerika,” kata pengarah George C. Wolfe dalam kenyataan akhbar filem. “Makna untuk komitmen harian, minit demi minit, terhadap demokrasi, komitmen kepada kebebasan, komitmen kepada kemungkinan.” Wolfe memahami genre biopik dengan baik, telah mengarahkan Ma Rainey’s Black Bottom (2020) dan The Immortal Life of Henrietta Lacks (2017) yang dicalonkan secara kritis. Dengan Rustin, beliau tahu beliau perlu menunjukkan kepelbagaian Rustin, “rasa perkhidmatan, rasa ingin tahu yang luas, dan perhatian kepada mereka yang memerlukan” serta “otak penganjuran lelaki ini.”

Cabaran bagi pembuat filem Rustin akan menjadi mencipta leksikon visual baru untuk filem zaman hak asasi manusia. Penonton sudah biasa dengan filem gerakan seperti Mississippi Burning (1988) yang menunjukkan kekejaman anti-hitam di seluruh Selatan, Malcolm X (1992), dengan adegan berpanjangannya berucap hebat Malcolm, dan Selma (2014), yang secara visual menggambarkan skop dan skala perarakan dan perjalanan kebebasan. Walau bagaimanapun, kerja penganjuran Bayard Rustin, menjelang tahun 1960-an, kebanyakannya dijalankan di bilik mesyuarat dan pejabat. Dan filem ini diatur di Bandar Raya New York, bukannya Selatan yang lebih biasa. Bagaimana mereka boleh menyampaikan intelektualisme, pengaruh, dan jangkauan seorang penganjur gerakan yang bukan di barisan hadapan, dalam gaya yang akan terasa familiar dan menarik bagi penonton yang mengenali Rustin buat kali pertama?

Menempatkan filem di dua bulan menjelang Perarakan ke Washington membantu memberikan perasaan kegentingan. Skor jazz hard bop filem mengukuhkan ia secara zaman dan berfungsi sebagai representasi bunyi Rustin yang bersifat intelek. Pelakon sokongan Rustin yang sangat berbakat (dan dalam banyak cara tidak digunakan sepenuhnya) – termasuk Chris Rock, Audra McDonald, Glenn Turman, dan CCH Pounder – membantu memaparkan keadaan politik yang pecah dalam gerakan pada tahun 1963. Walau bagaimanapun, unsur-unsur ini sahaja tidak cukup untuk membantu penonton membayangkan semula genre hak asasi manusia.

Wolfe mencipta apa yang boleh digambarkan sebagai strategi “dua bilik” visual yang membenarkannya untuk menggambarkan kehebatan dan kesan visi Rustin untuk pembinaan dunia demokratik – dan bagaimana ia berbeza dengan kerja pemimpin hak asasi manusia yang lain. Bilik Satu: bilik mesyuarat ibu pejabat NAACP. Adegan difilemkan di sini kelam dan suram. Meja mesyuarat besar di tengah-tengah, di mana ketua NAACP Roy Wilkins (dimainkan oleh Chris Rock) duduk di kepala, ditempatkan di tengah bilik, membuat perbezaan secara harfiah antara mereka (lelaki) yang mempunyai kerusi di meja dan mereka (wanita dan orang terbuka gay) yang tidak. Dinding berkayu mahogani dan pencahayaan redup mengingatkan politik lama penjagaan organisasi ini. Lelaki duduk di sekeliling meja berpakaian dalam suit gelap atau berwarna netral, suara mereka tenang dan serius. Rustin akhirnya menjerit, mengganggu status quo mesyuarat. Dia duduk di sudut bilik, di sebelah setiausaha wanita. Wilkins, tidak berminat dengan orang duduk di pinggiran, tidak tahu Rustin ada di bilik – atau sekurang-kurangnya bersedia mengabaikannya kecuali Rustin membuat kehadirannya diketahui. Wolfe memilih sudut panjang kamera untuk mencipta jarak ruang yang lebih besar antara kedua-dua lelaki, yang mewakili jurang antara politik mereka.

Bilik Dua: ibu pejabat Perarakan ke Washington Rustin, di Utopia Neighborhood Club House, di Harlem, dipenuhi tenaga. Ia berbeza secara menonjol dengan ibu pejabat NAACP. Palet warna bilik ini adalah kuning cerah. Tiada meja mesyuarat di tengah-tengah bilik, sebenarnya kebanyakan orang bekerja dengan berdiri, sibuk di seluruh ruang sambil membuat panggilan telefon dan menandakan senarai tugas mereka. Dalam konfigurasi ini, tiada pusat dan pinggiran yang ditakrifkan, tiada hierarki. Kakitangan antara kaum penganjur, yang Rustin rujuk sebagai “pengacau malaikat” berpakaian lebih santai dan semasa dengan gaya hari itu. Ada yang gay, ada yang kelihatan bukan binari jantina. Mereka adalah ahli organisasi yang lebih progresif seperti NAACP, SNCC, CORE, dan SCLC. “Bercakap. Jerit. Ambil arahan!” kata Rustin kepada kumpulan penganjur muda dalam mesyuarat perancangan penting. Beliau menggalakkan mereka menjadi pengacau yang berkesan. Bilik ini adalah dunia yang dibuat Bayard Rustin.

Rustin tidak menawarkan sebarang pendedahan baru mengenai kepentingan Perarakan ke Washington. Sebenarnya, ia menguatkan naratif yang sudah diterima secara meluas tentang perarakan sebagai momen gemilang bagi gerakan dan momen transformasi dalam sejarah Amerika Syarikat. Ia tidak meluaskan di luar kumpulan yang diatur dalam dua biliknya untuk menunjukkan sejauh mana perarakan sangat dipertikaikan oleh lengan akar umbi yang lebih radikal dalam gerakan, contohnya, Malcolm X yang menggelarnya “Farce di Washington.” Beliau mengkritik keterlibatan berat Rumah Putih dalam perancangan perarakan dan sumbangan dolar besar yang diterima oleh pemimpin hak asasi manusia “Big Six” seperti Wilkins, King, dan Whitney Young daripada yayasan-yayasan dermawan untuk menaja perarakan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

Tetapi filem ini memberangsangkan kerana ia membuktikan bahawa memberi tumpuan kepada yang paling terpinggir seperti Bayard Rustin membawa aktivis lain yang kurang dihargai dan kurang dicalonkan ke dalam perbualan negara. Dalam adegan penutup filem, Bayard Rustin sedang mengumpul sampah dari Taman Negara Washington.