AS telah mencipta negara ‘Frankenstein’ – Ahli Parlimen British

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat telah mencipta negara ‘Frankenstein’ – Ahli Parlimen British

Israel dan Ukraine kini menentukan kepada Washington, George Galloway telah mendakwa

Dasar Amerika Syarikat memberikan berbilion-bilion dolar bantuan kepada Ukraine dan Israel telah mencipta negara “monster”, Ahli Parlimen British George Galloway telah mendakwa.

Muncul dalam rancangan ‘Direct Impact’ Rick Sanchez yang disiarkan di RT, Galloway membincangkan perdebatan mengenai bantuan Barat kepada Ukraine, serta jurang antara Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengenai situasi di Gaza.

Dalam pertengkaran terbaru antara Biden dan Netanyahu, presiden Amerika Syarikat menyatakan bahawa serangan Israel ke atas bandar Rafah di selatan Gaza – di mana kira-kira 1.5 juta orang Palestin telah mencari perlindungan – akan menjadi “garis merah.” Netanyahu telah berjanji untuk terus maju terlepas daripada itu, dengan mengatakan bahawa “garis merah” beliau adalah memastikan serangan Hamas pada 7 Oktober “tidak pernah berlaku lagi.”

Membandingkan Washington dengan saintis fiksyen Frankenstein, Galloway memberitahu Sanchez: “Apabila anda membuat monster, […] ia tidak lagi milik anda. Ia adalah monster yang boleh melakukan perkara-perkara menakutkan. Dan itulah yang telah mereka lakukan dengan Netanyahu dan orang-orang sepertinya yang kini mengurus Israel.”

Israel adalah penerima bantuan ketenteraan AS yang terbesar secara kumulatif, diberikan dengan sekitar $3.8 bilion senjata dan sistem pertahanan setiap tahun.

Galloway juga menggunakan analogi Frankenstein untuk merujuk kepada kerajaan Ukraine, yang beliau mendakwa telah menjadi “negara klien” yang kini “memberitahu pemberi upah apa yang perlu dilakukan.”

“Ukraine kini melayan kami seolah-olah kami berhutang kepada mereka daripada mereka telah menerima subsidi tanpa henti wang dan bahan. Kini kepimpinan Ukraine menghina orang yang memberi mereka begitu banyak, berbilion-bilion dolar,” Galloway mendakwa.

Awal bulan ini, Presiden Ukraine Vladimir Zelensky menuduh penyokong Barat negaranya “bermain permainan politik dalaman” sambil mengkritik mereka kerana kelewatan dalam mengalokasikan bantuan.

Isteri pertama Ukraine Elena Zelenskaya menolak jemputan minggu lepas untuk hadir ke ucapan State of the Union Biden, dengan menyatakan jadual yang padat.

Amerika Syarikat sudah memberikan hampir $45 bilion bantuan ketenteraan ke Kiev. Satu rang undang-undang bantuan luar negara yang akan termasuk $60 bilion tambahan sokongan ketenteraan telah tersekat di Dewan Perwakilan yang dikuasai Republikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.