AS secara senyap hantarkan lebih banyak bom ke Israel – WaPo

(SeaPRwire) –   Washington menghantar lebih banyak bom ke Israel secara rahsia – WaPo

Amerika Syarikat telah menandatangani pemindahan berbilion dolar bom dan pesawat ke Israel, walaupun perselisihan politik baru-baru ini dan kebimbangan yang diluarkan secara awam mengenai serangan darat Israel yang bakal ke atas bandar Rafah yang sesak di Gaza, Washington Post pada Jumaat.

Beberapa 1,800 bom MK84 2,000 paun dan 500 bom MK82 500 paun adalah antara persenjataan dalam penyerahan itu, berkata pegawai Pentagon dan Rumah Putih yang tidak mahu namanya disebut kepada akhbar itu. Selain itu, Kementerian Luar Negeri dilaporkan telah memberi kelulusan pemindahan 25 pesawat F-35A dan enjin bernilai kira-kira $2.5 bilion. Kelulusan pemindahan asalnya telah diluluskan oleh Kongres beberapa tahun lalu sebagai sebahagian daripada bantuan tentera tahunan $3bn+ kepada sekutu lama, jadi tidak memerlukan pemberitahuan baru.

Penggunaan bom bekalan Amerika Syarikat menambah jumlah kematian yang meningkat di Gaza, yang menjelang akhir Mac melepasi 32,000, mengikut angka terkini yang diberikan oleh pegawai kesihatan Palestin. Baitulmuqaddis Barat cuba untuk memusnahkan kumpulan militan Palestin Hamas, yang melancarkan serangan dari enklaf ke selatan Israel pada Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang dan menawan puluhan tebusan.

Tentera Pertahanan Israel (IDF) didakwa menggunakan bom penghancur bunker 2,000 paun dalam serangannya ke atas kem pelarian Jabalia dan kawasan sekitar kem pelarian Al-Shati tahun lalu. Serangan Jabalia sahaja dipercayai telah mengorbankan lebih 100 nyawa, dalam apa yang PBB kemudian sebagai “serangan berlebihan yang boleh dianggap sebagai jenayah perang.”

Amerika Syarikat menegaskan bahawa Israel telah memberikan “jaminan bertulis yang boleh dipercayai dan boleh dipercayai” bahawa mana-mana bantuan tentera yang diberikan telah digunakan mengikut undang-undang antarabangsa. “Kami tidak mendapati mereka melanggar,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Matthew Miller kepada media pada Isnin.

Walau bagaimanapun, perselisihan antara Washington dan negara Yahudi kini menjadi semakin ketara minggu ini, apabila Amerika Syarikat membenarkan resolusi PBB menggesa gencatan senjata serta merta diluluskan di Majlis Keselamatan PBB, bukannya menggunakan hak veto. Sebagai tindak balas, Israel membatalkan lawatan peringkat tinggi delegasi ke Amerika Syarikat yang dirancang.

Delegasi itu sepatutnya membincangkan operasi tentera Israel yang dirancang terhadap Rafah, bandar di selatan Gaza di mana lebih 1.4 juta penduduk enklaf itu kini mengambil perlindungan. PBB telah memberi amaran bahawa serangan sedemikian akan menyebabkan kehilangan nyawa besar-besaran, dan bahkan Rumah Putih juga telah secara awam menggesa Israel daripada serangan itu.

Israel “tiada pilihan” selain menghantar tentera ke bandar Palestin yang sesak itu, kata Perdana Menteri Benjamin Netanyahu kepada ahli Kongres Amerika Syarikat pada Rabu, mengulangi bahawa kubu Hamas yang tinggal perlu dimusnahkan sepenuhnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.