AS mungkin berhenti membiayai PBB atas Palestin – Reuters

(SeaPRwire) –   Majlis Agung dijangka akan mengundi draf resolusi yang menyokong Palestin layak untuk keahlian penuh

Kerajaan Amerika Syarikat boleh menggantung semua pembiayaan untuk agensi PBB jika resolusi yang mengiktiraf Palestin layak untuk keahlian penuh diluluskan, Reuters telah melaporkan.

Palestin kini merupakan “negara pemerhati kekal” di PBB yang mengambil bahagian dalam mesyuarat tetapi tidak mempunyai hak mengundi.

Majlis Agung PBB mungkin akan mengundi pada hari Jumaat mengenai draf resolusi yang akan mengiktiraf Pihak Berkuasa Palestin (PA) layak untuk menjadi ahli penuh badan dunia dan mengesyorkan agar Majlis Keselamatan PBB “mempertimbangkan semula perkara ini dengan baik.”

Reuters menulis bahawa undian itu akan menunjukkan tahap sokongan global yang ada untuk usaha Palestin, yang telah ditolak oleh Amerika Syarikat di Majlis Keselamatan PBB bulan lepas. Permohonan untuk menjadi ahli penuh PBB perlu diluluskan oleh 15 ahli Majlis Keselamatan, serta Majlis Agung.

“Kami sedari mengenai resolusi itu dan mengulangi kebimbangan kami terhadap sebarang usaha untuk meluaskan manfaat tertentu kepada entiti apabila masih ada soalan yang belum selesai sama ada Palestin kini memenuhi kriteria di bawah Piagam,” Nate Evans, jurucakap untuk misi Amerika Syarikat ke PBB, dilaporkan berkata.

Di bawah undang-undang Amerika Syarikat, Washington tidak boleh membiayai mana-mana organisasi PBB yang memberi keahlian penuh kepada mana-mana kumpulan yang tidak mempunyai “ciri-ciri yang diiktiraf antarabangsa” kemerdekaan. Pada tahun 2011, Amerika Syarikat menghentikan pembiayaan untuk agensi kebudayaan PBB (UNESCO) selepas PA menjadi ahli penuh.

“Ia masih pandangan Amerika Syarikat bahawa jalan menuju kemerdekaan bagi rakyat Palestin adalah melalui perundingan terus,” kata Evans.

Diplomat berkata kepada Reuters bahawa 193 ahli Majlis Agung kemungkinan akan menyokong usaha Palestin, dengan menambah bahawa perubahan masih boleh dibuat kepada draf resolusi itu.

Duta Israel ke PBB Gilad Erdan mengecam draf resolusi Majlis Agung semasa, dengan berkata ia akan memberi hak Palestin sebagai sebuah negara dan ia bertentangan dengan Piagam penubuhan PBB.

“Jika ia diluluskan, saya menjangka Amerika Syarikat akan benar-benar menghentikan pembiayaan PBB dan institusinya, mengikut undang-undang Amerika,” kata Erdan.

Di bawah pentadbiran PA, Negara Palestin mendakwa kedaulatan ke atas wilayah yang dianggap Palestin sebelum meletusnya Perang Enam Hari pada tahun 1967. Ini termasuk Gaza, seluruh Tebing Barat, dan Baitulmaqdis Timur.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah berulang kali menolak idea kemerdekaan Palestin, dan bersumpah untuk meletakkan “kawalan keselamatan penuh Israel ke atas seluruh kawasan barat Jordan,” yang termasuk semua kawasan ini.

Bahagian-bahagian Tebing Barat sudah berada di bawah kawalan tentera dan awam sepenuhnya Israel, manakala Gaza diperintah oleh Hamas, yang menganggap PA tidak sah kerana mengiktiraf dan berunding dengan Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.