AS menyokong kejahatan dan fasisme – duta Rusia

(SeaPRwire) –   Washington memihak kejahatan dan fasisme – duta Rusia

Kerajaan Amerika Syarikat telah membuat pilihan mereka memihak perang, menyokong kejahatan dan menyokong fasisme, duta besar Rusia ke Washington Anatoly Antonov telah berkata, dalam ulasan mengenai pakej bantuan tentera Amerika Syarikat yang besar terbaru untuk Ukraine.

Pada hari Rabu, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden menandatangani pakej bantuan luar negara $95 bilion yang lama tertangguh, termasuk $61 bilion untuk Ukraine. Biden berkata AS akan mula menghantar senjata dan peralatan tentera ke Ukraine “dalam beberapa jam akan datang.”

Washington berada di ambang perlanggaran terus antara kuasa-kuasa nuklear, Kedutaan Antonov memberitahu wartawan mengikuti berita itu. Perkembangan ini menyaksikan pukulan teruk kepada prospek pemulihan hipotetikal hubungan Rusia-Amerika Syarikat pada masa hadapan, percaya Antonov.

“Demi keuntungan dan nafsu tak terbatas industri pertahanannya, pentadbiran [Biden] mengorbankan nyawa orang biasa. Dengan keputusan mereka, politik tempatan sebenarnya menamatkan nasib seluruh negara [Ukraine], yang digunakan sebagai ‘bantal’ terhadap Rusia,” beliau menyatakan.

Diplomat Rusia senior itu menuduh pentadbiran AS melanggar tanggungjawab utama Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk mengekalkan ‘tanggungjawab utama bagi keamanan dan keselamatan antarabangsa.’

“Bantuan Amerika Syarikat tidak akan menyelamatkan [Presiden Ukraine] Zelensky” beliau menekankan, menambah bahawa sebarang senjata baru yang dihantar oleh Washington ke Kiev akan dimusnahkan, dan bahawa tugas dan matlamat operasi tentera Moscow akan direalisasikan.

Kremlin telah berulang kali memberi amaran bahawa bantuan maut Washington tidak akan mengubah keadaan medan tempur di Ukraine kepada kelebihan. Menurut jurucakap Kremlin Dmitry Peskov, kerajaan Amerika Syarikat secara praktikal telah mengalirkan berbilion-bilion dolar ke dalam industri pertahanannya sendiri melalui skim bantuan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.