Ahli sains meminta untuk membuang nama dinosaur ‘seksis’

(SeaPRwire) –   Penyelidik juga mengatakan mereka mahu garis panduan baru yang lebih inklusif untuk menamakan spesies

Ahli paleobiologi Jerman telah meminta supaya sistem yang digunakan dalam menamakan dinosaurus diubah suai, dengan mendakwa nomenklatur semasa mengandungi hampir 100 nama “berpotensi menyinggung“. Nature magazine melaporkan pada Selasa, dengan merujuk kepada kertas yang masih belum diterbitkan oleh pasukan itu.

Sebuah kumpulan penyelidik menganalisis nama setiap fosil dinosaurus dari Zaman Mesozoik, yang ditakrifkan antara 251.9 juta dan 66 juta tahun yang lalu, dengan menyisir melalui 1,500 spesies untuk nama-nama yang mereka anggap “mengeluarkan rasisme, seksisme, dinamakan selepas konteks (neo)kolonial atau selepas tokoh-tokoh kontroversi).

Mereka mendapati 89 spesies “problematik“, menurut Nature, kira-kira kurang daripada 3% daripada nama-nama yang dianalisis. Spesies dinosaurus mungkin dianggap problematik hanya kerana namanya berdasarkan nama kolonial untuk kawasan di mana fosil itu ditemui, penyelidik menjelaskan, meratapi bahawa “nama-nama bahasa asli tempat atau penyelidik sering tidak digunakan atau salah terjemah.

Masalahnya dari segi bilangan memang tidak begitu besar. Tetapi ia penting dari segi kepentingan,” tegas paleontologi Evangelos Vlachos dari Muzium Paleontologi Egidio Feruglio, yang menulis bersama kertas itu bersama pasukan Jerman diketuai oleh Emma Dunne dari Universiti Friedrich-Alexander.

Kami tidak kata besok kita perlu menukar semuanya. Tetapi kita perlu mengkaji semula secara kritikal apa yang telah kita lakukan, melihat apa yang telah kita lakukan dengan baik dan apa yang tidak telah kita lakukan dengan baik, dan cuba membetulkannya pada masa hadapan,” kata Vlachos kepada Nature, dengan menyeru bidang paleontologi untuk mengubah cara menamakan penemuan baru.

Khususnya, penulis kertas itu mendakwa untuk meninggalkan eponym – menamakan spesies selepas orang – yang menjadi semakin biasa dalam dua dekad terakhir. Mereka juga membantah bahawa 87% daripada nama berjenis kelamin untuk spesies adalah lelaki. Sebaliknya, mereka berkata, paleontolog perlu memilih nama yang menggambarkan makhluk yang dinamakan, seperti triceratops, yang namanya berdasarkan perkataan Yunani yang bermaksud “tiga-bertengkorak muka.

Walau bagaimanapun, Suruhanjaya Antarabangsa mengenai Nomenklatur Zoologi (ICZN), yang telah menetapkan garis panduan longgar untuk menamakan spesies, secara kategorik menentang melarang eponym dan tidak akan mempertimbangkan menamakan semula spesies “menyinggung” kecuali terdapat apa yang kami sebut sebagai alasan nomenklatur formal,” kata presiden ICZN Thomas Pape dari Muzium Sejarah Semulajadi Denmark di Copenhagen kepada Nature. Kumpulan itu kini hanya memerlukan bahawa nama dinosaurus baru unik, berkaitan dengan sampel tunggal, dan diumumkan dalam penerbitan.

Dengan menekankan bahawa dia tidak cuba membuat lebih banyak kerja untuk akademik di bidang itu, Dunne menyeru ICZN untuk “lebih baik dan lebih mewakili komuniti.

Pada tahun lalu, Persatuan Ornitologi Amerika mengumumkan penyusunan semula dramatik sistem nomenklaturnya sendiri, dengan berjanji untuk meninggalkan semua nama bahasa Inggeris spesies burung semasa dinamakan selepas orang, serta mana-mana nama burung lain yang mungkin dianggap menyinggung atau kurang termasuk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.