Acara renang Olimpik Paris boleh dibatalkan disebabkan oleh air yang tercemar

(SeaPRwire) –   Tahap bakteria di Sungai Seine “membimbangkan”, ujian mendedahkan

Peringkat renang acara triatlon Olimpik di Paris mungkin ditangguhkan atau dibatalkan jika kualiti air tidak membaik di Sungai Seine yang mengalir melalui ibu negara Perancis, menurut penganjur acara itu.

Sungai itu dijadualkan menjadi tuan rumah beberapa acara Olimpik musim panas ini tetapi mempunyai tahap bakteria “membimbangkan”, menurut amaran yang dikeluarkan oleh NGO antarabangsa Surfrider Foundation Europe pada Isnin. Kumpulan itu mendakwa daripada 14 sampel yang diambil di Jambatan Alexandre III III selama enam bulan, semua kecuali satu menunjukkan kualiti air yang buruk.

Tony Estanguet, penunggang kano, juara Olimpik tiga kali dan presiden Jawatankuasa Penganjur Paris 2024, mengakui pada Selasa bahawa E. coli adalah “salah satu cabaran utama” yang dihadapi oleh penganjur, dengan menyatakan bahawa triatlon mungkin ditangguhkan atau peringkat renang dibatalkan jika kualiti air memburuk.

“Dalam sukan, ada risiko – sentiasa ada risiko,” The Telegraph memetik Estanguet sebagai berkata. Beliau menekankan bahawa hanya ada “satu lokasi” dan tidak ada soalan untuk mencari lokasi sandaran.

Bahaya utama datangnya dari hujan lebat, apabila air mengalir ke sistem pembetungan Paris, menyebabkan risiko limpahan. Hujan lebihan kemudian dikeluarkan ke sungai dan boleh menyebabkan pencemaran. Musim panas lalu, kebocoran air kumbahan menyebabkan pembatalan acara renang pra-Olimpik.

Pengukuran yang diambil antara September 2023 dan Mac 2024 menunjukkan tahap dua jenis bakteria – E. coli dan enterokok – sering dua kali dan kadang-kadang tiga kali lebih tinggi daripada jumlah maksimum yang dibenarkan Kesatuan Eropah, menurut Yayasan Surfrider.

Tahap pencemaran kekal tinggi walaupun Paris melabur lebih €1 bilion ($1.1 bilion) dalam usaha untuk menyediakan renang selamat di Sungai Seine buat kali pertama dalam tempoh satu abad.

Rancangan €1.4 bilion untuk sungai itu melibatkan pemulihan infrastruktur, termasuk paip bawah tanah dan pam baru. Pakar kualiti air menyatakan tahap kepekatan untuk dua jenis bakteria, Enterococcus dan E.coli, kedua-duanya digunakan sebagai penunjuk utama bahan buangan manusia di air tawar, cukup rendah untuk berenang selamat di sungai itu.

Bulan lepas, Presiden Perancis Emmanuel Macron berjanji akan berenang di Sungai Seine dalam usaha nyata untuk membuktikan ia bersih, menjelang Sukan Olimpik yang akan dihoskan negara itu di ibu negaranya pada Julai dan Ogos.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.