5 cedera selepas kereta menabrak penunjuk perasaan di Tel Aviv (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Polis Israel berkata pemandu itu enggan mematuhi permintaan untuk berhenti apabila beliau memandu kenderaan ke dalam orang ramai

Sebuah kereta melanggar kumpulan penunjuk perasaan yang menuntut peletakan jawatan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu di Tel Aviv pada petang Sabtu, memukul lima orang. Pemandu itu ditahan di tempat kejadian.

Menurut kenyataan ringkas daripada polis pada X (dahulunya Twitter), insiden itu berlaku di Jalan Namir, di mana satu perhimpunan anti-kerajaan sedang diadakan. Demonstrasi itu adalah sebahagian daripada protes seluruh negara, di mana orang-orang mendesak Netanyahu meletak jawatan dan meminta pembebasan tebusan yang masih ditahan oleh Hamas di Gaza.

Video klip yang sedang menyebar di media sosial menunjukkan seorang wanita di tempat duduk penumpang kereta putih berdebat dengan marah dengan penunjuk perasaan, sementara pegawai polis cuba mengarahkan orang ramai dan membenarkan kereta itu meninggalkan kawasan. Kereta itu tiba-tiba melaju kencang, memukul beberapa orang. Polis berkata pemandu itu mengabaikan permintaan untuk berhenti dan ditahan tidak lama selepas insiden itu.

”Kami mengetahui pada masa ini bahawa pemandu itu menumbuk tiga orang awam,” kata polis, menambah bahawa mangsa awam yang cedera dihantar ke hospital untuk rawatan.

Serangan itu dikecam oleh politik Israel, dengan Presiden Isaac Herzog memberi amaran bahawa “keganasan adalah garis merah yang tidak boleh dilanggar.”

Mantan Menteri Keadilan Gideon Sa’ar memanggil memandu penunjuk perasaan sebagai “jenayah kebencian yang jelas dan serius,” meminta si pelaku dibawa ke muka pengadilan. Hilli Tropper, yang berkhidmat sebagai menteri tanpa portfolio, mendesak kepimpinan Israel untuk “secara tajam dan jelas” mengecam serangan itu.

Menteri Komunikasi Shlomo Karhi, sementara itu, menyalahkan peningkatan keganasan kepada politikus ”kiri”, dengan mengatakan bahawa penunjuk perasaan sedang ”mengoyak [masyarakat].”

Protes berskala besar telah bermula semula kerana perang Israel dengan Hamas memasuki bulan keenam. Satu siri perarakan yang diketuai oleh ahli keluarga tebusan dan aktivis anti-kerajaan berlangsung di beberapa bandar, dengan penunjuk perasaan menuntut persetujuan dengan Hamas yang akan membawa kepada pembebasan lebih 100 tebusan. Mereka menyalahkan Netanyahu kerana “gagal mencapai persetujuan secara sengaja.”

Situasi memburuk awal minggu ini apabila penunjuk perasaan cuba menyerbu kediaman Netanyahu di Jerusalem, memaksa polis untuk menggunakan langkah kawalan rusuhan.

Netanyahu, yang menghadapi protes berterusan jauh sebelum perang bermula pada 7 Oktober, menyatakan bahawa Israel akan terus berjuang sehingga mencapai “kemenangan penuh” ke atas Hamas dan negara Yahudi itu akan mengekalkan “kawalan keselamatan penuh” ke atas Gaza sebaik sahaja perang berakhir.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.